שיטת CWT (Cold Water Therapy), שפותחה בישראל, נשענת על גופי ידע מגוונים ושואבת השראה מגישות פילוסופיות וטיפוליות, כאשר אחד הבסיסים המרכזיים שלה הוא הלוגותרפיה של ויקטור פרנקל.
התמודדות עם התנגדות וחדשנות
בשנות ה-60, כאשר פרנקל ניסה לקדם את הלוגותרפיה בישראל, הוא נתקל בהתנגדות מצד הממסד הטיפולי, במיוחד מהזרם הפסיכואנליטי שהיה דומיננטי באותם ימים. גישה זו דגלה בחקר מעמיק של התת-מודע ובגישה מדעית-פרוידיאנית, ואילו הלוגותרפיה, שהתמקדה בחיפוש משמעות בסבל ובחיים, נתפסה כפשטנית ואף "סובייקטיבית מדי" בשל חוויותיו האישיות של פרנקל כניצול שואה.
באופן דומה, גם שיטת CWT מתמודדת עם קשיים בקבלתה על ידי חלק מהקהילה הטיפולית הקונבנציונלית כיום. לאחרונה אף פורסם מסמך מטעם גורם צבאי שטען כי חשיפה לקור ואמבטיות קרח אינם כלים יעילים לבניית חוסן או לטיפול בתסמיני פוסט-טראומה. מסמך זה, ככל הנראה, התבסס על הטרנד הפופולרי של אמבטיות קרח, ולא על הבנת העומק של שיטת CWT שהיא שיטה טיפולית מבוססת, שבה אמבטיית הקרח היא רק אמצעי ולא המטרה עצמה.
הקבלה והתנגדות – השוואה בין הלוגותרפיה ל-CWT
הגישה הדומיננטית
בשנות ה-60, הפסיכואנליזה שלטה בתחום הטיפול הפסיכולוגי בישראל, וכל גישה אלטרנטיבית נתפסה כערעור על מעמדה. CWT הינה גישה חדשנית ולא קונבנציונלית, ומבוססת על גישות שאינן תואמות את ההשקפה המדעית הקלאסית.
פשטנות או עומק?
כמו שהלוגותרפיה נחשבה אז "פשטנית מדי" בשל התמקדותה במציאת משמעות במקום בחקר מעמיק של התת-מודע, גם CWT מתמודדת עם ביקורת על היותה לכאורה "שטחית" במיקוד שלה על כלים פיזיים (כמו קור ונשימה), למרות עומק ההשפעות הפיזיולוגיות והפסיכולוגיות שהשיטה מייצרת.
תפיסה פילוסופית מול מדעית
הלוגותרפיה שילבה אלמנטים של רוחניות ופילוסופיה, מה שעורר התנגדות בקרב ממסד שדגל בגישה פרוידיאנית-מדעית. באותו אופן, CWT עם השילוב של אלמנטים רוחניים כמו זן ומיינדפולנס, נתקלת לעיתים בהסתייגות מצד מטפלים המדגישים גישות מבוססות מחקר קלאסי.
חדשנות וחשדנות
הלוגותרפיה הייתה חדשנית לזמנה, אך נתקלה בחשדנות משום שהגיעה מחוץ למיינסטרים הפסיכולוגי. בדומה לכך, CWT נתפסת לעיתים כטרנד חולף או כגישה לא מספקת מבחינה אקדמית, על אף העדויות החיוביות והיישום המוצלח שלה בטיפול בטראומה ובניהול לחצים.
מה הופך את CWT לשונה?
שיטת CWT אינה מסתמכת על החשיפה לקור בלבד. היא משלבת ליווי מקצועי של מטפלים ומלווים מוסמכים, המגיעים עם רקע מתאים בתחומים טיפוליים שונים. השיטה מתמקדת ביצירת תהליכים טיפוליים מובנים, המותאמים לצרכים של מטופלים שונים, כולל לוחמים ושורדי טראומות, עם עדויות להצלת נפשות ושיקום חייהם של משתתפים בתהליכים אלו.
עד שיבוצעו מחקרים שיספקו הוכחות ליעילותה של שיטת CWT אנו מקבלים פידבקים מהשטח הן מלוחמים שחוו אירועים מורכבים בשירותם במלחמה ועברו סדנאות עיבוד על ידי מטפלים מהשיטה, דרך עדויות מהקליניקות של מטפלי השיטה שליוו חלק משורדי ושורדות המסיבות.
ד' לוחם שלחם בעזה:
"לאחר שעברתי סדנת עיבוד בשיטת CWT והמשכתי בקשר עם המנחה, למדתי להתמודד עם תחושות הכאב והלחץ בצורה אחרת. הקור עזר לי לא רק לשחרר את המתח, אלא גם לבנות חוסן נפשי. בזכות התהליך הבנתי שההתמודדות שלי תלויה בי ושאני מסוגל לנתב את התחושות שלי למקום רגוע ומאוזן יותר."
ת' שעשה למעלה מ 300 ימי מילואים:
"השילוב של אמבטיות הקרח עם הדרכה נכונה ב-CWT פתח לי דרך להתמודד עם לחצים שלא ידעתי איך לנהל. הבנתי את הערך של נשימה, מיקוד והתמסרות לחוויה, מה שעזר לי להרגיש בשליטה גם במצבים מאתגרים במיוחד."
א', שורד ממסיבת הנובה, מספר:
"החוויה של טיפול ב-CWT הייתה פורצת דרך עבורי. לאחר האירועים במסיבה, לא הצלחתי למצוא שקט או להתחבר לעצמי. דרך התהליך, למדתי להחזיר שליטה על הרגשות שלי ולמצוא נקודות אור אפילו במצבים קשים. החשיפה לקור עזרה לי לשחרר את הפחדים ולבנות מחדש תחושת ביטחון."
ד', שורדת ממסיבת הנובה, מספרת:
"החוויה שלי במסיבה הותירה אותי בתחושת הלם וניתוק. ב-CWT מצאתי מרחב שבו יכולתי לעבד את הרגשות שלי בצורה שלא הכרתי. הטבילה במי קרח לא הייתה רק התמודדות פיזית, אלא גם שער לריפוי הנפש. יוסי עזר לי לשחרר את הכאב ולהתחיל בתהליך של שיקום פנימי ותחושת כוח מחודשת."
אלו הן רק דוגמא מזערית של העדויות שאנו מקבלים מהמטופלים בשיטת CWT.
קווי דמיון בין הלוגותרפיה ל-CWT
חיפוש משמעות בסבל
הן הלוגותרפיה והן CWT מדגישות את היכולת למצוא משמעות במצבי קושי ואתגר. פרנקל ראה בסבל הזדמנות לצמיחה ולגילוי ערכים אישיים, בעוד שב-CWT החשיפה לקור מעוררת חוויות המאפשרות למשתתפים לחקור את גבולותיהם ולגלות משמעויות חדשות דרך התמודדות עם אתגר פיזי ומנטלי.
העצמת תחושת הבחירה
הלוגותרפיה מציבה את הבחירה החופשית של האדם במרכז, גם בתנאים הקשים ביותר. באופן דומה, CWT מזמינה את המשתתפים לבחור כיצד להגיב לתחושת הקור ולמצוא שלווה פנימית גם במצבי קיצון.
שילוב כלים פשוטים ליצירת שינוי עמוק
הלוגותרפיה משתמשת בשאלות פשוטות וממוקדות כדי לעורר תהליכים משמעותיים CWT משתמשת באמבטיות קרח, נשימה ומיינדפולנס ככלים חיצוניים שמובילים לשינויים עמוקים ברמה הפיזית, המנטלית והרגשית.
עבודה עם טראומה ומשברים קיומיים
כמו שהלוגותרפיה מציעה מענה לטראומות קיומיות ומשברי חיים, CWT מתאימה לעבודה עם אנשים שחוו טראומה, אובדן ולחץ כרוני. תהליכי CWT מסייעים למשתתפים לבנות חוסן נפשי ופיזי תוך עיבוד חוויותיהם.
מבט לעתיד
שיטת CWT כמו הלוגותרפיה בזמנה, מתמודדת עם אתגרים של חוסר במחקרים אקדמיים, אך עדויות מהשטח, שיתופי פעולה עם מסגרות טיפוליות, ותהליכים מוצלחים בקרב לוחמים ושורדי טראומות, מעידים על עוצמתה ויעילותה. בדומה ללוגותרפיה, שזכתה להכרה לאורך השנים, גם CWT עשויה להתבסס כשיטה טיפולית חדשנית ופורצת דרך, המספקת מענה עמוק לאתגרים המנטליים והפיזיים של האדם המודרני.
שיטת CWT ממשיכה לשמש גשר בין החיפוש אחר משמעות, כפי שלימד פרנקל, לבין יצירת שינוי פנימי באמצעות כלים פיזיים ומנטליים, תוך שילוב של גוף, נפש ורוח.
Commentaires